För att främja gotländsk matkultur har krögarna i nätverket Kulinariska Gotland delat ut ett pris sedan år 2000. Priset har gått till livsmedelsproducenter och andra som gjort särskilda insatser för produktion, distribution eller spridande av kunskap om gotländsk matkultur.

Syftet är att uppmärksamma och belöna personer som gjort särskilda insatser för produktion, distribution, spridande av kunskap och tillagning och servering av livsmedel inom ramen för den gotländska matkulturen.

Tidigare pristagare

2000 Hotell & Restaurangskolan Tina Oldenburg och Paul Bergström

2001 Stora Tollby Gård Ann o Sten Wikström

2002 Katthammarviks Rökeri Kjell-Arne Jakobsson

2003 Häftings Gårdsmejeri Maria Uhlén och Eric Gardell

2004 Tryffeldoktorand Christina Wedén

2005 Tommy Lundberg Radio Gotland

2006 Labans Kvarn Laban Bergström

2007 Wisby Ost Familjen Gustafsson

2008 Ica Torgkassen Leif Pettersson

2009 Gotlands Bryggeri Johan Spendrup och Magnus Tedenmyr

2010 Ejmunds Gård Maud och Odd Norman

2011 Susanne Grefberg

2012 Restaurang Gotland

2013 Stenhuse Gård Tomas Petterson