Egen gravad lax fylld med potatissallad

Egen gravad lax fylld med potatissallad

Älskar du gravad lax är detta det perfekta tilltugget för dig. Välj om du vill göra den gravade laxen själv eller om du köper färdig. Har du färdiggravad lax kommer rätten gå snabbt att tillaga och det kommer verkligen smälta i munnen.

Ingredienser till gravad lax:

Ett kilo fryst lax (mellanbiten)
2 teskedar grovstött vitpeppar
4 matskedar socker
4 matskedar salt
Grovhackad dill

Så här gör du:

Halvtina laxen och skär den i två bitar. Låt skinnet sitta kvar och ta bort alla ben. Torka av laxen lite med hushållspapper.

Blanda sockret, saltet och vitpepparn och gnid in laxfiléerna med en tredjedel av kryddblandningen.

Lägg ihop filéerna köttsida mot köttsida med dill och resten av kryddorna emellan. Lägg det sedan i en plastpåse på en tallrik och låt det stå i kylen i två dygn. Häll då bort vätskan som bildas.

Skulle du inte hälla bort vätskan finns det en risk att laxen blir alldeles för salt. Ett tips är att du skär en bit och smakar och om du vill ha mer smak, låt det stå en liten längre stund innan du häller bort vätskan.

När det ska serveras skrapar du bort kryddorna och skär det i önskade bitar. Ska det användas till receptet här nedan är det bäst om du skär så stora skivor du kan för att potatissalladen ska få plats.

Lax fylld med potatissallad.

Ingredienser:

4 kokta potatisar. Kalla
Purjolök
En halv deciliter fransk senap
En halv deciliter crème fraiche
En halv matsked senap
1 tesked socker
En halv tesked salt
Vitpeppar
Dill
Stora skivor gravad lax

Tillagning

Skölj och strimla purjolöken. Skala och skär potatisen i små tärningar. Blanda ihop crème fraiche, båda sorternas senap, salt, peppar och socker. Vänd ner potatisen, dillen och purjolöken i blandningen.

Låt det gärna stå och dra sig i några minuter. Fördela sedan potatissalladen på laxskivorna och rulla ihop. Kan serveras med citron och, om önskat, rostat bröd.

Receptet är för fyra portioner men kan räcka till fler beroende på hur stora laxskivorna är. Det är också möjligt att göra en laktosfri variant. Allt du behöver göra är att byta till laktosfri crème fraiche.

Önskas en mjölkproteinfri variant byter du ut crème fraichen mot sour supreme eller iMat fraiche.

Comments

  1. Kanongott! Följde detta recepten sist vi skulle laga lax här hemma och gubben och ungarna älskade det. Blir att vi gör detta fler gånger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *