Bouef Bourguignon

Bouef Bourguignon

Bouef Bourguignon 6 pers

1200 g högrev
1 stor morot
10 små skogschampinjoner
1oo g rökt sidfläsk
1 flaska mustigt rödvin
8 små schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
4 dl vatten
4 msk flytande kalvfond
1 msk tomatpuré
1 klyfta rotselleri
2 lagerblad
1 kvist timjan
2 msk maizena för bruna såser
Salt
Peppar
Olja till stekning

Börja med att ansa grönsakerna. Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Skala schalottenlöken och låt dem vara hela. Skölj av skogschampinjonerna och se till att de inte har någon jord på sig. Finhacka vitlöken. Skala rotsellerin och skär den i mindre tärningar. Ställ grönsakerna åt sidan.

Ta bort den hårda svålen på sidfläsket och skär upp den i små tärningar. Putsa köttet fritt från senor och skär upp det i grova bitar, ca 3×3 cm.

Hetta upp en stekpanna och bryn köttet så det får en fin stekyta. Det krävs hög värme för att köttet ska få färg, samt att man steker köttet i omgångar för att behålla värmen i pannan. Lägg över köttet vartefter i en gryta.

Stek fläsk, schalottenlök, vitlök och morötterna i samma stekpanna som köttet, låt fläsket få lite stekyta.

Häll i fläsk, lök och morötter i grytan med köttet. Tillsätt champinjonerna och rotsellerin till grytan. Häll i vattnet i stekpannan och låt den koka ur så det bildas en buljong.

Tillsätt buljong, kalvfond, tomatpuré, kryddor och rött vin till grytan. Efter grytan har fått ett uppkok, skumma av den.

Låt grytan sjuda på svag värme i ca 2-3 timmar. När köttet är mört är grytan klar! Red till sist av den med maizena för bruna såser och smaka av med salt och peppar.

Servera med potatispuré, ris eller rostade rotfrukter.

Comments

  1. Tillagde denna hemma och det var lagom portioner för fyra personer i vår familj. Vi åt ganska mycket då det var jättegott enligt alla i hushållet. Kommer att göra denna rätten hemma fler gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *