gotland-havsutsikt

Ett smakrikt år på Gotland: Guide till öns matfestivaler och evenemang

Jag har nyligen tillbringat ett fantastiskt år på Gotland, och det jag mest vill dela med mig av är alla underbara matfestivaler och evenemang jag fått uppleva. Från vårens skaldjursfester till höstens äppelmarknader, Gotland har något för varje smaklök. Låt mig ta dig med på en resa genom några av de mest minnesvärda evenemangen:

räkor-skaldjursfestival

Vårens skaldjursfestival i Visby

I Visby inleds våren med en fest för skaldjursälskare. Här kan du njuta av färsk hummer, räkor och musslor, samt möta lokala fiskare. Jag blev förälskad i en rätt med gotländska ostron, som för tankarna till havet.

Sommar matmarknad i Hemse

Sommaren i Hemse förvandlas till en gastronomisk oas med deras årliga matmarknad. Här kan du hitta allt från lokalt bakat bröd till hemgjord glass. Ett måste för den som vill upptäcka Gotlands småskaliga producenter.

gotlands-skördefest

Gotlands skördefest

Hösten är tid för Gotlands stora skördefest, där ön visar upp all sin överflöd. Jag var särskilt imponerad av de olika potatissorterna och de innovativa rätter som skapades av dem. En festival för hela familjen med musik, mat och kultur!

Vin- och ölfestival i Roma

För dryckesentusiaster är Roma vin- och ölfestival en verklig höjdpunkt. Jag fick möjlighet att smaka på några spännande gotländska viner och samtala med bryggmästare från öns egna bryggerier.

Julmarknad i Bungemuseet

För att avsluta året i stil är Bungemuseets julmarknad en charmig upplevelse. Jag förlorade mig i dofterna av glögg, pepparkakor och gotländskt julbord. Perfekt för att hitta unika matgåvor till julen.

Matfestivaler och evenemang på Gotland

Gotland är inte bara en plats med enastående naturskönhet; det är en ö som hyllar sina kulinariska traditioner genom en myriad av festivaler och evenemang. Jag har blivit bortskämd med nya smaker, lärt känna passionerade producenter och samlare, och framför allt haft otroliga kulinariska äventyr.

Om du funderar på att besöka Gotland, se till att matcha ditt besök med något av dessa evenemang. Jag lovar att du inte kommer att bli besviken.

Tills nästa smakresa, njut av det goda i livet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *