gotland-lamm

En dag på Gotlands lammgårdar: Från betesmark till tallrik

Min senaste resa till Gotland tog mig på en resa jag aldrig kommer att glömma – en hel dag tillägnad att utforska ön genom dess lammgårdar. Lamm är en stapelvara i gotländsk mat, och jag hade äran att gå djupt in i denna tradition. Här är min berättelse:

Första stoppet: Morgonpromenad med lammen

Dagen började tidigt på en familjeägd gård nära Visby. Jag blev hälsad av en lammherde som introducerade mig till hennes flock. Jag kunde inte tro hur nära jag kunde komma dessa vackra djur. Vi gick på en promenad genom de gröna betesmarkerna, och jag fick se lammen leka, beta och bara vara sig själva. Det var en oslagbar upplevelse!

Lunchtid: Traditionell gotländsk lammstek

Efter promenaden var det dags för lunch. På gården fanns en restaurang som specialiserade sig på gotländska lammrätter. Jag valde en traditionell lammstek med potatisgratäng, rosmarinsås och lokalodlade grönsaker. Smaken var lika rik och mångfacetterad som landskapet runt mig. Jag kunde verkligen smaka kärleken och omsorgen som gick in i varje rätt.

gotlandsfår

Eftermiddagen: Lär känna lammen

Eftermiddagen var fylld med mer interaktion med lammen. Jag lärde mig om deras vanor, deras diet och hur de togs om hand på gården. Att vara så nära djuren och förstå deras liv gav mig en äkta uppskattning för den mat jag hade njutit av tidigare. Jag hade även chansen att hjälpa till med några av de dagliga sysslorna på gården – en rolig och upplysande upplevelse!

Kvällen: Matlagning med en gotländsk kock

Mitt sista stopp för dagen var en matlagningskurs med en lokal kock som specialiserade sig på lammrätter. Vi använde färska ingredienser direkt från gården och lärde oss hur man tillagar gotländska lammrätter från grunden. Jag gjorde min egen lammgryta med lokala örter och kryddor, och det var lika givande att tillaga som det var att äta.

lamm-gotland

Sluttankar: En resa genom gotländsk kultur

Att spendera en dag på Gotlands lammgårdar var mer än bara en kulinarisk upplevelse; det var en resa genom gotländsk kultur och tradition. Jag gick bort med inte bara ett mättat hjärta utan också en djupare förståelse för den gotländska livsstilen.

Om du är på Gotland och älskar mat lika mycket som jag gör, rekommenderar jag verkligen att du utforskar några av dess lammgårdar. Det är inte bara en chans att smaka på några fantastiska rätter utan också att ansluta till landet och dess folk på ett mycket personligt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *