Det behövs inte mycket ingredienser för att lyckas med en härlig hemmagjord kycklingbuljong, lite rotfrukter, lök och kryddor så är man hemma. Kycklingbuljong är en användbar ingrediens i soppor, grytor och pastarätter. Perfekt att frysa ner i portionsförpackningar och ta fram vart efter. Sjud kycklingbuljongen så kycklingen blir riktigt mör, koka ej. Plocka det möra kycklingköttet och använd till pasta eller soppa.
Med det här receptet blir det ungefär 1 liter kycklingbuljong. Kom ihåg att en hemmagjord buljong är oslagbar, mycket nyttigare och godare än färdigköpt buljongtärning!
Kycklingbuljong ca 1 liter
1 stor kyckling ca 1,5 kg, gärna majskyckling
2 morötter
2 palsternackor
1 klyfta rotselleri
2 gula lökar
1 tsk hela svartpepparkorn
2 lagerblad
0,5-1 msk salt, smaka av
Stycka kycklingen och skölj ev bort blod med kallt vatten.
Hacka grönsakerna i mindre bitar.
Lägg alla ingredienser till buljongen i en stor gryta och häll på vatten. Låt koka upp och skumma av vartefter.
Sjud buljongen i 1-1,5 timmar.
Sila av buljongen och låt den reducera tills det återstår ca 1 liter.
När buljongen kallnat så bildas det en stelnad fettkappa längs upp, ta bort fettkappan och buljongen är klar att användas!
Plocka det möra kycklingköttet och använd det i soppa eller i en pastarätt.