Ugnsbakad lax med dillrisotto, färsk spenat & honungsbalsamico
Lax går verkligen att variera med olika smaker och tillbehör. Tillsammans med laxen äter vi en risotto med dill i och färsk spenat med en balsamico och honungsvinägrett. Laxen sköter sig själv i ugnen under tiden man förbereder och tillagar risotton!
Ugnsbakad lax med dillrisotto, färsk spenat och honungsbalsamico 4 pers
600 g lax, gärna mittbit
Salt & peppar
Olja
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär upp laxen i 4 st bitar och lägg i en inoljad form. Salta och peppra.
Sätt in laxen i ugnen när det återstår ca 10 min kvar på risotton.
Låt laxen stå ca 10 min i ugnen.
Dillrisotto
3,5 dl Avorioris
1/2 finhackad gul lök
1 dl torrt vitt vin
1 liter kycklingbuljong
1 msk mjukt smör
2 dl riven parmesan
1 dl hackad dill
Salt & peppar
Olja till stekning
Hetta upp en kastrull med olja. Fräs löken på medelvärme så den blir och mjuk.
Tillsätt riset och fräs det tillsammans med löken, inte så det får färg, riset ska bli glansigt.
Slå på vinet och låt det koka in i riset. Slå på buljongen lite i taget under omrörning. Buljongen ska koka in i riset innan du späder på med ny buljong.
När riset är mjukt men har lite kärna så tillsätter du parmesanen och det mjuka smöret under omrörning.
Slutligen krydda upp med dill, salt och peppar. Konsistensen på risotton ska vara krämig och inte stabbig.
Färsk spenat & honungsbalsamico
Färsk babyspenat
1 msk honung
2 msk balsamicovinäger
1 dl olja
Salt & peppar
Skölj spenaten. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten.